Wat is Chaga en wat zijn de voordelen

Wat is Chaga en wat zijn de voordelen
Wat is Chaga en wat zijn de voordelen

Het lijkt wel of er dagelijks een nieuwe "superfood" wordt aangeprezen die je ‘absoluut moet gebruiken’. Als je het nieuws volgt of gezondheidsblogs leest, heb je waarschijnlijk gelezen over goji-bessen, camu-camu, adaptogene wortel en vele anderen. Chaga is hierin geen uitzondering; als je met iemand in de gezondheids- of welzijnsindustrie praat, hebben ze waarschijnlijk gehoord van deze mysterieuze schimmel. Maar wat is Chaga precies? En wat doet het voor je lichaam? 

Wat is Chaga? 

De Chaga paddenstoel, ook bekend als Inonotus obliquus, is een schimmel die groeit in het koudere klimaat van regio's op het noordelijk halfrond zoals Rusland. Chaga is een beetje een ‘new kid on the block’ in Nederland. In het Nederlands wordt de Chaga paddenstoel ook wel berkenweerschimmel genoemd. 

Ook bekend in Aziatische landen  

Niet alleen is de Chaga-paddenstoel bekend in Europa, maar het maakt ook deel uit van de traditionele geneeskunde in China en Japan vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen en positieve resultaten in klinische onderzoeken naar de mogelijkheid van anti-kankereigenschappen (Bron: Science Direct). 

Welke voedingsstoffen bevat Chaga en waar zijn deze goed voor? 

Chaga bevat verschillende voedingsstoffen en bioactieve stoffen die gunstig zijn voor het lichaam.

Wat is Chaga en wat zijn de voordelen

Mineralen 

De Chaga paddenstoel bevat een aantal essentiële mineralen. Essentieel impliceert simpelweg dat we ze niet in ons lichaam kunnen aanmaken en ze dus uit ons voedsel moeten halen. Mineralen zijn anorganische elementen die we in kleine hoeveelheden nodig hebben voor verschillende lichamelijke activiteiten. Ook koper, selenium, zink en magnesium zijn te vinden in Chaga. Enkele van de voordelen van deze mineralen zijn het helpen van het lichaam bij: 

(Bron: Eur-lex) 

B-vitamines 

Thiamine, niacine, riboflavine, foliumzuur en vitamine B12 zijn enkele van de B-vitamines die van nature in Chaga voorkomen. Dit zijn de vitamines die het meest bekend staan om: 

  • Vermoeidheid te verminderen 
  • Ondersteuning van de functie van het zenuwstelsel 
  • Behoud van de gezondheid van de huid 
  • Ondersteuning van de energieproductie 

(Bron:Eur-lex) 

Antioxidanten 

Chaga bevat een van de meest diverse en uitgebreide reeksen antioxidanten die beschikbaar zijn, en deze kunnen beschermende voordelen voor het lichaam bieden (Bron: NCBI) 

Een daarvan is Selenium, dat de immuunfunctie ondersteunt en oxidatieve stress van schadelijke stoffen bestrijdt (Bron: Eur-lex). Een andere zijn polyfenolen die zijn bestudeerd om de gezondheid van het hart de hersenfunctie en de lagere bloedsuikerspiegel te bevorderen, ontstekingsremmende eigenschappen en anti-verouderingseffecten bezitten die het verouderingsproces van de cellen van het lichaam helpen vertragen (Bron: NCBI)

Andere voordelen voor het lichaam 

Chaga heeft ook antibacteriële eigenschappen en daarnaast zijn Chaga-extracten bestudeerd vanwege hun antivirale, antioxiderende, immuunstimulerende activiteit en ontstekingsremmende, anti-diabetische effecten (Bron: NCBI, NCBI II)

Wat is een gemakkelijke manier om Chaga paddenstoelen aan mijn dieet toe te voegen? 

Met al deze voordelen in gedachten, wil je misschien Chaga-paddenstoelen gaan gebruiken. Een eenvoudige manier om dat te doen is door middel van supplementen. Hier bij Plent hebben we onze eigen Big Food Chaga, en binnenkort hebben we ook KÄÄPÄ Health's Chaga Tincture beschikbaar!  

Zijn Chaga supplementen veilig te gebruiken? 

Chaga heeft geen bekende bijwerkingen of nadelen. Een overdosis Chaga op zich is bijna onmogelijk omdat Chaga in hoge doses geen toxische eigenschappen heeft. We raden echter aan om Chaga te gebruiken volgens de instructies op de verpakking. 

Als je medicijnen gebruikt, overleg dan altijd met je arts over het gebruik ervan en of het mogelijk is om Chaga met jouw geneesmiddel te combineren.  

Hoe gebruik je Chaga paddenstoel? 

In Rusland wordt Chaga gebruikt om thee te zetten. De droge Chaga wordt vier uur gekookt. Dit proces zorgt ervoor dat de werkzame stoffen beschikbaar worden gesteld. Dan wordt de thee getrokken. Wanneer de thee is verwijderd, drinkt men 1-2 kopjes per dag.

Maar er zijn ook andere creatieve manieren om Chaga te gebruiken.

Wat is Chaga en wat zijn de voordelen

Heb je ons Chaga latte recept al geprobeerd? 

Je kunt ook een Chaga latte maken met de Chaga van Big Food. Doe 1 theelepel Chagapoeder in een mok en voeg er een beetje kokend water aan toe. Meng dit goed door elkaar tot een pasta met een theelepel. Warm wat plantaardige melk op (haver werkt het beste), schuim het op en voeg de opgeschuimde melk toe aan het Chaga-mengsel in de mok. Genieten! 

Conclusie: Er zijn veel redenen om chaga-paddenstoelen te gebruiken. 

Zonder twijfel is Chaga iets dat de moeite waard is om te gebruiken. Het heeft het potentieel om je te helpen je gezondheid te verbeteren. Er moet nog veel aanvullend onderzoek worden gedaan, maar het lijkt erop dat veel mensen baat kunnen hebben bij het gebruik van Chaga. Probeer het zelf uit om de effectiviteit ervan te kunnen ervaren. Je zult verrast zijn door wat deze paddenstoel mogelijk voor je kan doen!

Delen: